Rintaliivien valmistus, vierailu miss maryn ateljeehen

24 Oct 2018 8:12 AM
Annica Svensson

Toisin kuin useimmat tekstiilialan yritykset nyky-Ruotsissa, Miss Mary on säilyttänyt päätoimipaikallaan paitsi suunnittelu-, myös koeompeluosastonsa. Artikkelissa vierailemme rintaliiviateljeessa, jossa tiimimme työskentelee tehdäkseen seuraavista Miss Mary -liiveistäsi täydellisen istuvat.


Miss Maryn ateljee sijaitsee keskellä Boråsin tekstiilikaupunkia, joka on ollut yrityksen kotikaupunki aina perustamisestamme lähtien yli 60 vuotta sitten. Textile Fashion Center -keskuksen ylimmässä kerroksessa henkilökuntamme työskentelee isossa avokonttorissa, johon tulvii ihanaa valoa suurista kattoikkunoista. Ison osan tiloista täyttävät suunnitteluosasto ja siihen kuuluva rintaliiviateljee, ja näiden toimintaan aiommekin nyt perehtyä.

Kurkistus Boråsin Textile Fashion Centerissä sijaitsevalle suunnitteluosastollemme.


Täällä työskentelevät suunnittelijat ja kaavoittajat, koeompelija sekä ompeluteknikko, joka myös opettaa alusvaateompelua Boråsin tekstiilikorkeakoulussa. Yhteenlaskettuna näillä naisilla on yli 120 vuoden arvokas kokemus rintaliivien valmistuksesta. Tämä huippuosaaminen tulee todellakin tarpeeseen, sillä rintaliivien suunnittelu ja valmistaminen on hyvin erilaista kuin useimpien muiden vaatteiden. Artikkelisarjassamme kerromme lisää liivien valmistuksesta paljastaen samalla joitakin ammattisalaisuuksia. Ensimmäisessä osassa kerromme suunnittelijan, kaavoittajan ja koeompelijoiden tärkeistä rooleista kokonaisuudessa.

”Suunnitteluosastolla on 120 vuoden asiantuntemus rintaliivien valmistuksesta.”


Magia alkaa suunnittelijan visiosta ja kaavoittajan teknisestä osaamisesta


A Suunnittelijalla on oltava tuntemus ajankohtaisista trendeistä ja väreistä. Hän valitsee materiaalit ja luo yhtenäisen malliston luonnostelemalla vaatekappaleet. Materiaalin valinta on avainasemassa sekä liivien istuvuudessa että tukevuudessa. Suunnittelijan vision toteuttaa tämän jälkeen kaavoittaja, joka muodostaa suunnittelun ja tuotannon välisen kytköksen. Kaavoittaja piirtää liivien mallit ja rakenteet.


Suunnittelijan ja kaavoittajan roolit olivat Miss Marylla aikaisemmin erilliset, mutta ne yhdistettiin joitakin vuosia sitten. Suunnittelijamme työskentelevät siis myös kaavoittajina ja ovat siten vastuussa koko ketjusta ensiluonnoksesta lopulliseen istuvuuteen. Näin ollen suunnittelijoillemme asetetaan kattavat tekniset vaatimukset, ja juuri siinä suhteessa heidän monivuotisella erikoisasiantuntemuksellaan on suuri merkitys.

”Rintaliivien valmistus on tarkkuustyötä ja jokaiset liivit vaativat käsin työstämistä.”


Joissakin mallistoissa olemme käyttäneet vierailevaa suunnittelijaa, kuten esimerkiksi Lars Wallinin suunnitellessa luksusmerkkimme Visionaryn ensimmäistä mallistoa. Larsin luonnosteltua mallit ja valittua materiaalit, kaavoittajamme laativat rakenteelliset kaavat, olivat vastuussa istuvuudesta ja hoitivat kenties aikaavievimmän osan prosessista eli sarjonnan. Mitä sarjonta sitten pitää sisällään?


”Suunnittelijamme työskentelevät myös kaavoittajina ja ovat siten vastuussa koko ketjusta ensiluonnoksesta lopulliseen istuvuuteen.”

Kuvassa suunnittelija-kaavoittaja Marie-Louise tekee asetteluhahmotelmaa koneella.


Pikkutarkkaa käsityötä


Laadittuaan kaavat kaavoittajan on sarjottava ne, eli muunnettava ne kaikkiin niihin kokoihin, joita liiveistä tullaan myymään. Rintaliivien kaksiosaisesta kokojärjestelmästä johtuen (jossa jokaista ympärysmittaa kohden on useita kuppikokoja) liivejä on saatavilla uskomattoman monessa eri koossa verrattuna esimerkiksi mekkoon, jakkuun tai paitaan. Ei siis ole ollenkaan tavatonta, että yksistä rintaliiveistä voi löytyä jopa 75 eri kokoa!


Erittäin taitava kaavoittaja osaa sarjottaa liivien kaavat niin, että istuvuus on yhtä hyvä jokaisessa koossa riippumatta siitä, onko asiakkaalla isot vai pienet rinnat, kapea vai leveä selkä jne. Hän osaa arvioida, kestääkö materiaali isommassa koossa, kuinka paljon se venyy materiaalien ollessa joustavaa, tarvitaanko eri kokoluokissa kapeampia tai leveämpiä olkaimia ja niin edelleen.

”Erittäin taitava kaavoittaja osaa sarjottaa liivien kaavat niin, että istuvuus on yhtä hyvä jokaisessa koossa.”


Riippuen liivien muotoilusta sarjonta saattaa olla nopeaa ja tehokasta, mutta joissakin malleissa se on erittäin monimutkaista ja saattaa johtaa siihen, että kaavoittajan on aloitettava aivan alusta. Pahimmissa tapauksissa näin käy useamman kerran. Tilanteita tulee vastaan, joissa löytyy upea materiaali käytettäväksi esimerkiksi liiveissä, joita on suunniteltu myytäväksi vaikkapa H-kuppikokoon asti, mutta käy ilmi että materiaali ei tule kestämään niin isossa koossa. Silloin on kaksi mahdollisuutta: joko pidämme kiinni materiaalivalinnasta mutta kavennamme kokovalikoimaa tai säilytämme mallin mutta vaihdamme materiaalin.


”Jos rintaliiveistä on saatavilla 75 kokoa, piirrettäviä kaavapaloja on 2 400.”


Kaarituelliset perusrintaliivit voivat koostua noin 35 osasta, ja jokainen näistä on sarjottava jokaiseen kokoon. Jos rintaliiveistä on saatavilla 75 kokoa, piirrettäviä kaavapaloja on 2 400. Vaikka tämä tehtäisikin sarjontaohjelmalla, mikään siinä ei tapahdu automaattisesti vaan jokainen kaari ja palanen on piirrettävä käsin. Tämä on suunnitteluosaston eniten aikaavievä prosessi. Laatu vaatii aikansa.


”Voidakseen hallita istuvuuden täydellisesti kaavoittajamme suorittavat sarjonnan talon sisällä.”


Erilainen kuin muut


Vaatealan toimijoiden välillä on suuria eroja siinä, miten ne hoitavat sarjonnan ja kaavoituksen. Joissakin yrityksissä suunnittelijat luonnostelevat vaatteet, jotka sitten annetaan ulkopuoliselle tehtaalle tai tavarantoimittajalle kaavoitukseen, sarjontaan sekä mittataulukkojen laatimiseen. Toiset yritykset suunnittelevat ja kaavoittavat itse yhden koon ja jättävät sarjonnan ulkopuoliselle. Rintaliivien osalta sarjonta tehdään yleisimmin joka toiselle koolle ja välikoot arvioidaan tietokoneella. Sarjonnan laatu on ratkaiseva tekjiä siinä, kuinka hyvin rintaliivit istuvat jokaisessa koossa. Halvempien tuotteiden ja laatumerkkien välillä on suuri ero. Miss Maryllä sarjotamme jokaisen koon hyvin tarkasti. Se vie aikaa, mutta mielestämme se on tehtävä kunnolla.

”Uusimmat tekniikat helpottavat prosessia mutteivät milloinkaan voi täysin korvata käsityötä.”


Olemme myös päättäneet pitää koko prosessin liiviateljeemme sisällä, jotta voimme hallita jokaisen vaiheen mahdollisimman hyvin. Suunnittelijamme, kaavoittajamme ja ompeluteknikkomme työskentelevät lähellä toisiaan voidakseen varmistua siitä, että alusvaatteemme todellakin istuvat niin kuin pitää ja tuntuvat mukavalta jokaisessa koossa.

Rintaliivien kaavat leikataan kovapahvista ja skannataan tietokoneelle.


Koeompelu boråsin ateljeella


Nykyään on erittäin harvinaista, että vaatevalmistajan koeompelu suoritetaan Ruotsissa. Monet yritykset siirsivät koeompelutoimintonsa ulkomaille 1990-luvulla. Miss Mary on tässä suhteessa poikkeus ja olemme siitä erittäin ylpeitä!

Klassinen tavalliseen suoraompeleeseen käytettävä teollisuusompelukone.


Suunnitteluosastomme rintaliiviateljee on täydellisesti varustettu kaikilla rintaliivien erikoisompeleisiin tarvittavilla koneilla, suoraompeleesta tasosaumoihin, kolmoissiksakista ranskalaiseen overlock-ompeleeseen, peiteompeleesta terereunoihin jne. Tavallisissa rintaliiveissä on noin 60 saumaa ja kaikkien palojen yhteensovittaminen vaatii 65 eri vaihetta. Esimerkiksi kaarituki pujotetaan tukinauhaan käsin.

”Ompeluteknikko kuten Eivor, jolla on 20 vuoden kokemus rintaliivien ompelemisesta, on korvaamattoman arvokas voimavara yritykselle.”


Kaavojen valmistuttua kaavoittaja tulostaa ne, jotta kankaan voi leikata kaavojen mukaan. Kaavoittaja laatii myös asettelusuunnitelman eli hahmottelee, miten kaavapalat asetellaan kankaalle hävikin minimoimiseksi. Mitä vähemmän kangasta menee hukkaan, sen parempi. Sen jälkeen ateljeemme ompeluteknikot Eivor ja Marie koeompelevat kaikki uudet rintaliivimallit ja työskentelevät kaavoittajien kanssa koko prosessin läpi mallien muokkaamiseksi ja hienosäätämiseksi. Aloitamme ompelemalla yhdet B-kupin liivit ja varmistamalla niiden istuvuuden. Siitä siirrymme C-kuppiin ja siitä vuoroin isompiin kokoihin.

”Yksissä rintaliiveissä on noin 60 saumaa ja kaikkien palojen yhteensovittaminen vaatii 65 eri vaihetta.”


Taito havaita istuvatko rintaliivit oikein


Optimaalisen istuvuuden takaamiseksi ei riitä, että rintaliivejä testataan sovitusnukella vaan niitä on kokeiltava oikealla vartalolla jotta nähdään miten ne istuvat, tuntuvat ja toimivat liikkeessä. Siksi pyydämme ateljeelle erikokoisia vaatetestaajia. Usein joudumme ompelemaan mallin useaan kertaan sovitettavaksi jotta se oikeasti istuu täydellisesti joka puolelta. Monet asiat voivat muuttua matkan varrella sarjotettaessa isojen ja pienten kuppikokojen välillä. B- ja H-kupit asettavat aivan erilaiset vaatimukset liivien rakenteelle ja materiaaleille.


Suunnitteluosaston kaikkien työntekijöiden on työskenneltävä erittäin tiiviisti yhdessä jotta kaikki toimisi mahdollisimman hyvin. Kaikki ovat riippuvaisia sekä toisistaan että vaatetestaajista. Kaavoittajien on myös synkronoitava työnsä keskenään ja pysyttävä suunnilleen samassa työstämisvaiheessa, jotta mallistosta olisi useita liivimalleja sovitettavaksi vaatetestaajien saapuessa ateljeelle. Koko pitkäkestoinen prosessi etenee hiljalleen edestakaisella liikkeellä.


”Olemme hienosäätäneet ja testanneet menetelmiämme ja suunnitteluprosessiamme 60 vuoden ajan.”


Saatuamme liivimallit valmiiksi jokaisessa koossa lähetämme yhden täydellisen, tarkoin ommellun kappaleen tietyssä koossa sekä kaikki kaavat ja niiden kuvaukset tehtaallemme. Kun jokaisesta koosta on ommeltu yksi kappale, yksi ompeluteknikoistamme matkustaa tehtaalle materiaaliostajan ja laatuteknikon kanssa käydäkseen läpi kaikki koemallit yhdessä sikäläisten kollegojemme kanssa. Kaikki koot testataan ja niiden yhdenmukaisuus mittataulukoiden kanssa tarkistetaan. Tämä on erittäin tärkeää silloin, kun tuotteita myydään verkkokaupassa – asiakkaan on voitava luottaa kokotaulukoihin.

Se, että sovitamme vaatteita vielä kerran tässä vaiheessa, antaa meille mahdollisuuden varmistaa, että kotiin tilaamasi vaatteet ovat juuri oikeanlaiset. Sellaistakin on tapahtunut, että olemme vielä tällöin pidättäneet joitakin liivimalleja odottamaan seuraavaa mallistoa, jotta voisimme vieläkin työstää niiden istuvuutta.


Entä mitä sitten tapahtuu?


Nämä useat sovitukset ja mittaukset eivät vielä riitä. Parhaimman laadun takaamiseksi käytämme noin tusinan naisen koeraatia, joka saa käyttää ja testata valmiiksi ommeltua koevaatetta useamman viikon ajan. Näin voimme varmistaa, että materiaalit ja liivit säilyvät esim. nyppyyntymättä, hiertämättä tai kiertymättä ajan mittaan.


”Koeraati testaa liivit aina ennen niiden siirtämistä tuotantolinjalle.”


Vaatekappaleet pestään myös moneen kertaan. Tämän jälkeen pidämme viimeisen mallistokokouksen, jossa vedämme yhtee kokemukset kaikista liivimalleista. Voimme tehdä vielä joitakin lopullisia muutoksia ennen täysimittaisen tuotannon aloittamista.

Jokainen viime vuosina ostamasi Miss Mary -rintaliivimalli on kulkenut näiden naisten käsien kautta. Vasemmalta oikealle Anne (suunnittelija-kaavoittaja), Marie-Louise (suunnittelija-kaavoittaja), Eivor (ompeluteknikko), Marie (ompeluteknikko), Ing-Marie (suunnittelija-kaavoittaja).


Tämän 60 vuoden ajan hienosäädetyn suunnitteluprosessin avulla olemme kehittäneet tavan minimoida virhemarginaalia niin pitkälti kuin mahdollista. Meille laatu on enemmän kuin pelkkä hyvältä kuulostava muotisana. Olemme integroineet sen koko valmistusketjuumme. Siihen on syynsä, että käymme läpi niin monta vaihetta ja olemme päättäneet säilyttää sarjonnan ja koeompelun Boråsissa. Luonnollisesti kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, eli jos satut kaikesta huolimatta olemaan tyytymätön ostamaasi Miss Mary -tuotteeseen toivomme, että otat yhteyden asiakaspalveluumme, jotta voimme auttaa. Sinulla on aina 100 päivän vaihto- ja palautusoikeus. Kaikki palautteet ja viestit, sekä risut että ruusut, auttavat meitä luomaan aina vain täydellisempiä liivejä.


Tulevissa artikkeleissa tulemme kertomaan lisää liivien varsinaisesta valmistusprosessista, joten seuraa blogiamme! Kommentoi mielellään jos on jotain, jota olet aina halunnut tietää alusvaatteista, ja josta voisimme kertoa blogissamme. Kuulemiin!

You may also like