Suunnittelijalle Miss Maryn asiakas on aina etusijalla

17 Jan 2020 8:25 AM
Annica Svensson

Millaista on alusvaatesuunnittelijan työ? Tämän viikon blogissa tapaamme Miss Maryn vaatesuunnittelijan ja mallisuunnittelijan Marie-Louise Asphällin, joka kertoo uusien mallistojen kehittelyprosessista. Lisäksi kysymme, mitkä liivit valikoimissa ovat hänen omia suosikkejaan. Syvähaastattelussa selviää tämä ja paljon muuta.


Jos olet ostanut Miss Maryn rintaliivit, on hyvin mahdollista, että ne on suunnitellut Marie-Louise Asphäll, joka on ollut meillä töissä pian 10 vuoden ajan. Marie-Louise sekä Anne Nero ja Ing-Marie Axelsson, jotka myös ovat muotisuunnittelijoita ja mallisuunnittelijoita Boråsin pääkonttorilla, vastaavat kaikista uusista mallistoistamme. He muodostavat tiiviin trion, ja olemme valtavan kiitollisia saadessamme työskennellä heidän kanssaan. Suuntasimme design-osastolle vaihtamaan muutaman sanan Marie-Louisen kanssa ja katsomaan, mitä laadukkaiden rintaliivien suunnittelu oikein vaatii.

Marie-Louise pitelee kaksia omia suosikkiliivejään Miss Maryn valikoimista.


Miltä tavanomainen työpäiväsi näyttää?
Sovitan yksiä tai useampia suunnittelemiani liivejä kollegan yllä tai jonkun sovitusmallina toimivan naisen yllä. Jos liivit eivät istu kuten haluaisimme, teen tarvittavat muutokset ja leikkaan uuden kaavan samassa koossa, ja ompeluosasto ompelee sen saman tien kokoon. Jos liivit istuvat hyvin, istuudun tietokoneen ääreen ja sommittelen seuraavan kuppikoon. Meitä on kolme design- ja mallisuunnittelijaa, ja meistä jokaisella on useampi malli, joita työstämme rinnakkain.


”Työssäni liivisuunnittelijana Miss Maryn asiakas on aina etusijalla.”


Mikä on työssäsi hauskinta?
Tähän on vaikea vastata, sillä kaikki vaiheet ovat hauskoja. Tehtävissä on selkeä alku ja loppu, jokainen liivi ja jokainen mallistohan on oma projektinsa. Uuden malliston suunnittelu on haastavaa ja vaativaa. Keräämme inspiraatiota ja taustatietoa ja rakennamme malliston sellaiseksi, josta uskomme asiakkaiden pitävän. Kaikki punnitaan: materiaalivalinnat, kokoasteikko, mallin tyyppi ja niin edelleen. Myös istuvuuden työstämisen aloitus on hauskaa. Työ alkaa sen jälkeen, kun kuvausmallikappaleet on tehty. Teemme hyvin tiivistä yhteistyötä osastolla. Toivotamme toistemme näkemykset tervetulleiksi, haluammehan saavuttaa parhaan mahdollisen tuloksen. On mukava olla työpaikassa, jossa egot eivät kilpaile. Kukaan ei kohkaa itsestään, vaan kaikki tehdään me-hengessä. Ihana tunne.


Mitä teit ennen Miss Marylle tuloasi?


Olen valmistunut designteknikoksi Boråsin yliopiston Textilhögskolanista. Täydensin tutkintoa yksivuotisella muotisuunnittelun peruskoulutuksella samassa opinahjossa. Sitä ennen asuin Tukholmassa, jossa minulla oli muutaman vuoden oma ompelimo. Olen myös koulutettu pukuompelija. Muotialan lisäksi olen työskennellyt myös sisustuksen parissa, esimerkiksi sisustuslehtien toimitusassistenttina ja freelance-sisustussuunnittelijana.


”Kukaan ei kohkaa itsestään, vaan kaikki tehdään me-hengessä.”

On epätavallista, että sama henkilö on vaatesuunnittelija ja mallisuunnittelija. Mitä etua siitä on ja mitkä ovat suurimmat haasteet, kun sama ihminen on molemmissa ammattirooleissa?


Etuna on se, että tunnemme ja ymmärrämme koko prosessin. Muotisuunnittelijana on valtavasti etua siitä, että osaa myös piirtää mallit ja saada aikaan halutun istuvuuden, ja että tietää, mitkä leikkaukset sopivat vartalon muotoihin. Tämä on hyvin tärkeää suunniteltaessa alusvaatteita, joiden tarkoitus on kohottaa ja tukea. On todella hauskaa seurata omaa ideaa koko matkan piirustuspöydältä valmiiksi vaatekappaleeksi. Ainoa haitta taitaa olla se, että on design-vaiheessa haluton revittelemään liikaa, koska miettii aina, miten vaate toimii tuotannossa: esimerkiksi miten se soveltuu valmistukseen isommissa koissa. Sitä saattaa tiedostamattaan jarrutella suunnitteluvaiheessa esimerkiksi ajattelemalla, että ”eihän tämä leikkaus toimi tällä materiaalilla”. Tekninen ajattelu on mukana jo luovassa prosessissa. Jos kaavoja piirtää toisen suunnittelijan vaatteisiin, joutuu väkisinkin venymään enemmän löytääkseen ratkaisun, sillä vaihtoehtoja ei ole. Olen erittäin kiitollinen siitä, että saan tehdä molempia työssäni. Tykkään haastaa itseäni, ja täällä ei totisesti kyllästy.


”On hauskaa seurata vaatteen kulkua ideasta mallikappaleeksi kaikissa koissa.”

Miss Maryn vaate- ja mallisuunnittelijat Marie-Louise, Anne ja Ing-Marie.


Teitä on miss maryllä kolme vaatesuunnittelija-mallisuunnittelijaa – teettekö aina itse kaavat omiin luomuksiinne, vai vaihteletteko?


Suunnittelemme tietyn määrän malleja, jotka jaamme kahteen mallistoon. Emme laske, montako mallia kukin tekee mallistoon (työstämme samanaikaisesti useampaa mallistoa). Ilman muuta työstämme toinen toistemme malleja. Se on aivan yhtä hauskaa. On hauskaa työstää ja seurata vaatteen kulkua ideasta mallikappaleeksi kaikissa koissa, mutta tärkeää on myös saada toisen henkilön näkemys ja palautetta omaan työhönsä. Jokainen ottaa ja antaa. Emme kilpaile arvovallasta. Teemme tiivistä yhteistyötä, ja kun kokeilemme malleja, olemme useimmiten kaikki sovitushuoneessa katsomassa ja arvioimassa. Meillä on hyvä balanssi, mikä tekee työstä mukavaa. Saamme parhaat palat kahdesta maailmasta.

Materiaali on hyvin tärkeä, sillä se vaikuttaa paitsi ulkonäköön, myös toimivuuteen.


Miksi liivikaavojen piirtäminen on vaikeaa? Tuleeko siinä täysinoppineeksi?


Työmme on millintarkkaa. Laadimme mallit ja leikkaamme kaavat, jotka ompeluteknikkomme ompelevat. Teemme tiivistä yhteistyötä. Tekstiilit käyttäytyvät eri tavoin kun ne on ommeltu yhteen, joten vaikka kaikki olisi tehty piirrosten mukaan, voi olla tarpeen tehdä säätöjä ompelun jälkeen, jotta saadaan juuri haluttu malli juuri tässä materiaalissa. Sama pätee mallien suunnittelussa. Emme voi vain kopioida mallia uudesta materiaalista ommeltavaksi. Useimmiten vaaditaan muutoksia kaavoihin ja sovitustyö alusta asti. Ja ei, tässä työssä ei koskaan tule täysinoppineeksi.

Liivikokojen sarjominen on tarkkuustyötä.


Miten usein näet tekeleesi elävän ihmisen päällä?
Joka päivä! Ainakin niinä päivinä, joina sovitan vaatteita, ja sitä tehdään melkein päivittäin. Kun laadimme uusia malleja, työstämme aina istuvuutta elävällä ihmisellä. Emme käytä mallinukkeja! Työhuoneella käy paljon naisia, jotka toimivat koemalleina uusia mallistoja laatiessamme. On niin tärkeää nähdä, miten liivit istuvat mahdollisimman monella erilaisella vartalolla. Liivit näyttävät erilaisilta päällä, vaikka kahdella naisella olisi sama liivikoko. Tämä on tasapainoilua. Joka kerta kun sovitamme liivejä, me kaikki kolme mallisuunnittelijaa olemme sovitushuoneessa katsomassa, miltä ne näyttävät. Liivien on tunnuttava yhtä mukavilta ja näytettävä yhtä hyviltä kaikissa koissa. Naiset saavat ottaa liivit mukaansa ja käyttää niitä, kuluttaa ja pestä tavalliseen tapaan. Joskus he soittavat ja kertovat, että liivien kanssa kävi sitä tai tätä, tai että ne hankaavat jostakin, ja silloin teemme muutoksia leikkaukseen.


Täällä Boråsin konttorilla on töissä noin 20 naista, ja me tiedämme heistä jokaisen liivikoon. Lähes jokainen koekäyttää uusia malleja. Täällä toimistolla ei ole tavatonta, että joku nostaa puseroa aivan odottamatta kommentoidakseen yllään olevia liivejä. Meille se on aivan luonnollista, mutta voisi näyttää oudolta vasta työt aloittaneen tai toimistolla piipahtavan silmiin.


”Koeompelu omassa talossa takaa laadun, jota olemme tottuneet vaalimaan.”


Miss Maryllä on edelleen koeompelu omassa talossa. Miten tärkeää tämä on päivittäisen työsi kannalta?


Erittäin tärkeää. Se takaa laadun, jota olemme tottuneet vaalimaan. Meistä seinän takana on ompelusali, jossa Eivor ja Marie (ompeluteknikkomme) työskentelevät. Teemme tiiviisti yhteistyötä ja olemme riippuvaisia toinen toisistamme. On mukava piirtää ja leikata kaavoja ja saada ne saman tien ommelluksi. Todellista luksusta! Olemme todella kiitollisia tästä järjestelystä, siitä ettei meidän tarvitse lähettää kaavoja tuotantoon toiselle paikkakunnalle ja odottaa koekappaleen saamista.


Onko vaatesuunnittelijan osattava ommella?


Ei, mutta ei siitä tietysti haittaakaan ole. Kaikilla on oma roolinsa ja kaikki käyttävät kompetenssiaan, ja ompeluteknikot antavat meille hyvää palautetta vaatteista. Se riippuu tietysti myös työnantajasta ja omasta toimenkuvasta. Itselleni on ollut valtavasti hyötyä ompelutaidosta työssäni, vaikka en itse ompele ommeltakaan töissä.


”Täällä on töissä noin 20 naista, ja me tiedämme heistä jokaisen liivikoon”

Marie-Louise tekee kaikki prosessin vaiheet materiaalivalinnasta suunnitteluun ja kaavojen leikkuuseen.


Miten tärkeää materiaalien tuntemus on muotisuunnittelijalle tai mallisuunnittelijalle?
Erittäin tärkeää molemmissa rooleissa. On ajateltava kolmiulotteisesti, sillä liivien on kyettävä tukemaan vartaloa. Vaatekappaleena niillä on muukin tehtävä kuin paljaan ihon peittäminen. Tämän vuoksi meiltä vaaditaan vahvaa materiaalien käyttäytymisen tuntemusta. Yksissä liiveissä on useita erityyppisiä materiaaleja.


Miten paljon asiakkaiden palaute painaa?


Paljon. Tietenkin haluamme tietää, mitä mieltä asiakas on. Haluamme hänen arvostavan muotoiluamme ja tuotteidemme istuvuutta. Häntä vartenhan tämän kaiken teemme.


Onko oman makusi ja suunnittelemiesi rintaliivien välillä eroa?


Kyllä. Roolissani vaatesuunnittelijana ajattelen Miss Maryn asiakasta. Mutta tietysti minulla on omat henkilökohtaiset suosikkini.


Jos valitsisit 3 suosikkiasi omaan käyttöön, mitkä ne olisivat? Ovatko ne itse suunnittelemiasi tai oletko itse piirtänyt niiden kaavat?

CONFIDENT spacer-kupeilla on ehdoton suosikkini. Se on tyylipuhdas ja elegantti ilman turhia koukeroita. Henkilökohtaisesti suosin juuri tällaisia muotoon puristettuja kuppeja kevyellä toppauksella. Niissä tunnen oloni mukavimmaksi. Pidän myös siitä, miten spacer-materiaali käyttäytyy. Miellyttävä päällä, toppaus päästää ilmaa läpi ja liivit eivät siksi ala hiostaa. Mallin suunnitteli aiempi muotoilupäällikkömme Tarja-Mari, ja minä piirsin kaavat.

Floral Sun -kaaritukiliivit syntyivät design-yhteistyönä muotisuunnittelija Lars Wallinin kanssa.


Toinen suosikkini on FLORAL SUN,jonka suunnittelimme yhteistyössä Lars Wallin kanssa. Hän suunnitteli liivit, ja Anne piirsi kaavat ja sovitti ne yhteen. Rakastan molempia värejä (sininen ja punainen) mutta jos on pakko valita, ottaisin punaiset. Niissä on kaunis brodeeraus, hienot yksityiskohdat ja kupin yläreunassa pitsikiila.

Sileäsaumaisten JOY-kaaritukiliivien kupeissa on kevyt toppaus.


JOY on kolmas suosikkini. Siinä on täysin vuoratut kupit, joten se on ilman muuta suosikkejani. Se ei ole muotoon puristettu, mutta kupin saumat ovat niin litteät, ettei niitä juuri huomaa puseron läpi. Se saa aikaan erittäin tyylikkään muodon ja kohotuksen. Kupin leikkaus on täydellinen. Tyyli on ajaton, mutta samanaikaisesti hyvin moderni. Joy tuodaan aika ajoin myyntiin hieman versioituna sesonkiuutuutena. Olemme esimerkiksi pukeneet sen pitsiin ja kukkakuosiin. Ing-Marie on piirtänyt kaavat Tarja-Marin suunnittelemaan malliin.


5 Nopeaa kysymystä T-paitaliivit vai saumalliset kupit?


Omassa käytössä suosin t-paitaliivejä, mutta töissä on hauskempi työstää saumallisia kuppeja, sillä niitä voi varioida ja materiaaleja yhdistellä loputtomasti, mikä on lempipuuhaani.


Perussävyt vai väri-ilottelua?


Käytän itse melkein aina mustaa, mutta töissä on hauska ilotella väreillä.


Bikinit vai uimapuku?


Suosin itse bikineitä rannalla, mutta ammatissani teen mieluummin uimapukuja.


Body vai liivit+housut?


Niin yksityiselämässä kuin suunnittelijanakin suosin liivit+housut-yhdistelmää.


Toppauksella vai ilman?


Itse käytän vain topattuja kuppeja, mutta töissä on hauskinta työstää toppaamattomia, sillä ne ovat haastavampia ja vaativat tekijöiltä enemmän.

You may also like