Mikä materiaali sopii alusasuihin parhaiten?
Liivien valinnassa on usein kyse tuesta ja siitä, miltä liivit tuntuvat ja näyttävät päällä. Usein jää tarkistamatta, mistä materiaalista liivit on valmistettu, vaikka materiaali vaikuttaa käyttömukavuuteen, tukeen ja liivien käyttöikään. Täältä löydät alusasujen materiaalioppaamme.
Alusasujen materiaalivaihtoehtoja on tänä päivänä lähes loputon määrä. Seuraavassa käymme läpi tavallisimpien alusasuissa käytettyjen materiaalien plussia ja miinuksia sekä syitä materiaalien käyttöön sellaisenaan tai muihin yhdistettyinä.
"Kaikilla tekstiilikuiduilla on omat ominaisuutensa, plussansa ja miinuksensa."
Rintaliivit koostuvat monista osista ja useista eri materiaaleista, jotka yhdessä muotoilevat, tukevat ja palvelevat käyttömukavuutta.
Tekstiilikuidut jaetaan kahteen ryhmään, luonnonkuituihin ja tekokuituihin. Luonnonkuidut puolestaan jakautuvat kasvikuituihin (puuvilla, pellava, hamppu) ja eläinkuituihin (villa, silkki). Tekokuiduissa on kaksi alaryhmää, luonnollista alkuperää olevat muuntokuidut (kuten viskoosi, bambu ja modaali) sekä synteettiset kuidut, joiden perustana ovat yleensä öljystä valmistetut orgaaniset polymeerit. Synteettisiä kuituja ovat esimerkiksi polyesteri, elastaani ja polyamidi.
Kaikilla tekstiilikuiduilla on omat ominaisuutensa ja omat plussansa ja miinuksensa. Ei ole yhtä tekstiilikuitua, joka olisi paras kaikkiin alusasutyyppeihin. Yksissä liiveissä on useita materiaaleja, koska liivien eri osilla on eri funktiot, joiden vuoksi niiden materiaaleilta vaaditaan eri ominaisuuksia.
Alusasut puuvillasta ja muista luonnonkuiduista
Luonnonkuiduilla on luonnollinen alkuperä, ja ne jaetaan kahteen pääryhmään: kasvikuidut kuten puuvilla, pellava ja hamppu sekä eläinkuidut, kuten villa ja silkki. Luonnonkuituja ei tarvitse muuntaa tai hajottaa, vaan ne voidaan suoraan kehrätä langaksi, joka voidaan kutoa tai neuloa kankaaksi. Parhaiten alusasuihin soveltuva ja eniten alusasuissa käytetty luonnonkuitu on puuvilla. Pellava ei oikein sovellu alusasuihin, sillä se kutistuu eikä jousta. Silkistä valmistetut alusasut ovat kauniita ja miellyttäviä päällä, mutta materiaalin hoito on hankalaa ja siitä valmistetut asut kalliita ja herkkiä.
Villaa käytetään monenlaisissa vaatteissa, ja usein alimpana urheilukerrastoissa, koska villa lämmittää ja voi imeä itseensä kosteutta jopa 30 % omasta painostaan tuntumatta kostealta. Tavallisissa alusvaatteissa, kuten esimerkiksi rintaliiveissä, villaa ei kuitenkaan käytetä, koska se ei ole kovin helppohoitoinen ja on pestävä alhaisessa lämpötilassa.
Puuvillaiset alusasut ovat täydellisiä arkeen, sillä ne kestävät käyttöä ja ovat helppohoitoisia. Kuvassa on Lovely Lace -liivit ja -alushousut
Kaikista luonnonkuiduista puuvilla soveltuu parhaiten alusvaatteisiin. Puuvilla on kulutusta kestävä, helppohoitoinen, helppo värjätä, sillä on pitkä käyttöikä ja se kestää pesua. Puuvillakuidut jopa vahvistuvat kostuessaan. Ne eivät ime itseensä tuoksuja kuten synteettiset kuidut (jotkut vaatteet imevät tuoksuja, vaikka ne ovat olleet kaapissa käyttämättä pidemmän aikaa). Puuvilla on miellyttävä päällä, sopii erinomaisesti herkälle iholle ja on siksi luonnollinen valinta ihoa vasten käytettäviin vaatteisiin kuten alushousuihin ja ‑paitoihin, liiveihin, bodyihin ja yöpukuihin.
Broderie Anglaise -liiveissä on 83 % puuvillaa, kun otetaan huomioon kaikki liivien osat. Kupin puuvillaosa on 100-prosenttista puuvillaa.
Puuvillan suurin etu on, että se on muiden luonnonkuitujen tavoin hyvin hengittävä, joten se on erinomainen materiaali helteellä. Puuvillan suurin miinus on, että sen viljelyyn tarvitaan paljon vettä. Puuvilla imee kosteutta itseensä ja pysyy kuivana niin kauan, kun kosteus pääsee haihtumaan nopeammin kuin sitä imeytyy materiaaliin. Tästä syystä puuvilla ei ole paras materiaali urheiluun tai paljon hikoilevalle. Synteettisestä funktionaalisesta materiaalista valmistetut liivit ovat tällöin parempi ratkaisu. Muista, että puuvillaisissa alushousuissa keho saa hengittää vapaasti vain, jos myös niiden päälle pukemasi housut ovat hengittävää materiaalia. Synteettisiin kuituihin verrattuna puuvilla ei jousta yhtä paljon, joten liiveissä niihin osiin, joiden on oltava elastisia, kuten selkäosaan, on lisättävä synteettistä kuitua.
Puuvillaliiveissämme myös vuori on aina puuvillaa, kuten esimerkiksi STAR-liiveissä.
Vinkki: Jos kaipaat puuvillaisia liivejä, osta toppaamattomat liivit, sillä topatun kupin alin kerros on tekokuitua ja voi näin ollen tuntua kuumalta. Toppaus on harvoin hengittävä, jollei se ole erityistä funktionaalista materiaalia, kuten spaceriä. Jos kuppi on vuorattu, varmista, ettei vuori ole synteettinen, vaan puuvillaa sekin. Jos sekä ulkopinta että vuori ovat puuvillaa, kuppi hengittää. Puuvillaisten liivien vuoraukseen käytetään meillä aina puuvillakuitua juuri tästä syystä.
Alusasut synteettisistä kuiduista
Synteettiset kuidut valmistetaan öljyraaka-aineesta kemiallisessa prosessissa. Synteettisiä tekstiilejä on monenlaisia ja niiden käyttöalueita vielä enemmän. Tavallisimmat alusasuissa käytetyt synteettiset tekstiilit ovat polyesteri, polyamidi ja elastaani.
Polyesteri on tavallisin synteettinen kuitu. Se on lämmön- ja värinpitävä, kuivuu nopeasti, ei rypisty ja kutistuu vähemmän kuin esimerkiksi puuvillakuitu. Polyesteri on myös joustavampaa kuin puuvilla. Polyesteri kestää kulutusta ja sitä käytetään usein funktionaalisissa tekstiileissä ja urheiluliiveissä, sillä se ei sido kosteutta itseensä. Polyesterikuitu siirtää kosteuden iholta, mutta kosteus ei jää itse materiaaliin vaan haihtuu pois. Tuloksena on kuivalta tuntuva tekstiili.
Urheiluliivit valmistetaan synteettisestä kuidusta valmistetuista funktionaalisista tekstiileistä, jotka eivät sido kosteutta. Kuvassa on Exhale-urheiluliivit, jotka ovat 69 % polyamidia, 18 % elastaania ja 13 % polyesteriä.
Kun polyesteri on värjätty, kuidut pitävät värin paremmin kuin esimerkiksi puuvilla, joka haalistuu pesussa. Polyesteri nyppyyntyy helposti, joten siihen on hyvä sekoittaa muita kuituja. Eri polyesterikankaiden laaduissa on suuria eroja. Polyesteri on monipuolinen materiaali, josta voidaan valmistaa esimerkiksi satiinia, charmeusea, sifonkia ja niin edelleen.
Toinen synteettinen kuitu, joka on suosittu ja pidetty alusvaatteissa, on polyamidi. Sen kuiturakenne on kaikista tekstiileistä vahvin myös märkänä, ja se on paljon luonnonkuitua elastisempi. Se on helppohoitoinen, kutistuu harvoin eikä nyppyynny, toisin kuin polyesteri ja puuvilla. Polyamidikuitu tuntuu pehmeältä ja miellyttävältä ihoa vasten, hengittää ja kestää hyvin kosteutta ja ihon rasvaa. Se kestää paremmin kosteutta kuin polyesteri, mutta kuivuu hitaammin.
Polyamidi-elastaanisekoite on erittäin pidetty alusasuissa pehmeän ja elastisen tuntuman ansiosta. Kuvassa Cool sensation, joissa on 81 % polyamidia ja 19 % elastaania.
Jotta saadaan hyöty kunkin kuidun parhaista ominaisuuksista, on tavallista yhdistellä polyesteri- ja polyamidikuituja. Tällöin saadaan erittäin vahva kangas, jolla on monia etuja.
Summer-mallin kaaritukiliivi ja alushousut charmeuse-kankaasta ja guipurepitsistä ovat polyamidin, polyesterin ja elastaanin sekoitetta. Polyesteri ja polyamidi ovat värinpitäviä, eivätkä haalistu pesussa.
Elastaani on polymeerikuitu, jota lisätään pieni osuus tekstiileihin, kun tarvitaan kestävää joustoa ja materiaalia, joka säilyttää muotonsa. Elastaanikuitua käytetään usein tekstiileissä, joiden halutaan olevan tyköistuvia, mutta kuitenkin mukavia päällä, kuten liivien selkämyksessä.
Diamond-alushousujen ja -liivien salmiakkikuvioitu tekstiili on laadukasta puuvilla-lycrasekoitetta, joka istuu miellyttävän elastisesti. Kupin alaosa on 100-prosenttista puuvillaa. Jos kaikki liivien osat lasketaan, liivit ovat 34 % polyamidia, 30 % puuvillaa, 20 % polyesteriä ja 16 % elastaania.
Yhdysvalloissa elastaani tunnetaan nimellä spandex, Euroopassa puhutaan elastaanista. Elastaanikuidun rekisteröityjä tavaramerkkejä ovat Lycra ja Dorlastan. Lycra voi venyä jopa 6-kertaiseksi ja palaa alkuperäiseen pituuteensa elastisuuttaan menettämättä.
Muuntokuituiset alusasut
Muuntokuidut ovat synteettisten kuitujen tavoin keinokuituja. Niillä on luonnollinen alkuperä: ne saadaan kemiallisessa prosessissa puun selluloosasta. Valmistus tapahtuu suljetussa prosessissa, joten useimmat kemikaalit on mahdollista ottaa talteen. Selluloosan muuntaminen tekstiilikuiduksi kuluttaa kuitenkin valtavasti resursseja. Riskinä on myös, että raaka-ainetta ei hankita vastuullisesti hoidetuista metsistä vaan metsiä riistämällä. Vanhin muuntokuitu on rayon, joka tunnetaan nykyisin yleensä viskoosina. Aiemmin käytettyjä nimityksiä ovat tekosilkki ja nitraattisilkki. Viskoosi on hyvin pehmeä ja miellyttävä käytössä, mutta resursseja kuluttava. Pyökistä saatavasta selluloosasta valmistetaan modaalia. Tämä materiaali on pehmeä ja tukeva, kestävä ja muotonsa pitävä. Se ei myöskään kutistu pesussa. Alusasujen valmistus modaalista on hyvin epätavallista, vaikka modaali soveltuisikin hyvin esimerkiksi alushousuihin. Hinta olisi kuitenkin tyyris verrattuna puuvillaan ja polyesteriin. Muuntokuiduista suosiotaan on viime vuosina kasvattanut bambu. Bambutekstiilit ovat pehmeitä ja hengittäviä, mutta niillä on tapana menettää muotoaan ajan mittaan, minkä vuoksi ne eivät ole optimaalisia vaatteisiin, joiden on tärkeää istua hyvin vartaloa vasten. Sitä vastoin ne sopivat erittäin hyvin esimerkiksi yöasuihin ja aluspaitoihin.
Kestävyysajattelu on johtanut ekosertifikaatteihin ja tuotemerkkeihin, jotka takaavat, että muuntokuitu on hankittu kestävän metsätalouden piiristä. Esimerkki näistä on Tencel, joka on lyocell-muuntokuidun tuotemerkki. Tuotemerkki takaa kuidun tulevan kestävän metsätalouden piiristä ja tuotantoprosessin täyden jäljitettävyyden. Tencelin haittapuolena on kallis hinta, jonka vuoksi sen kysyntä on vähäisempää.
Miksi materiaaleja sekoitetaan?
Sekoittamalla materiaaliin eri tekstiilikuituja saadaan monia etuja. Lisäämällä polyesterikuitua esimerkiksi puuvillaan saadaan kangas, joka on elastisempi, muotonsa ja värinsä paremmin pitävä ja vähemmän kutistuva kuin täyspuuvillainen kangas. Se myös nyppyyntyy vähemmän kuin puhdas polyesteri. Liivien selkäosan on oltava erittäin elastinen, eikä se saa venyä ja menettää muotoaan. Siksi elastaania lisätään useimpiin selkäosaan käytettäviin materiaaleihin.
Puuvillaisten liivien selkäosa sisältää aina elastaania, jotta osa pysyy elastisena. Kuvan Lovely Lace -liivit ovat 61-prosenttisesti puuvillaa.
Liiveissä on noin 35 erillistä rakenneosaa kupeista vuoriin ja toppauksiin, olkaimista ja resoreista sivusiipiin ja selkämykseen. Puuvillaiset liivit ovat harvoin kauttaaltaan 100-prosenttista puuvillaa, koska resoreita, olkaimia ja selkäosaa ei tehdä puhtaasta puuvillasta, vaikka kupit tehtäisiinkin. Pesuohjelapussa ilmaistu materiaalikoostumus on vaatekappaleen keskiarvo, joka saadaan laskemalla eri kuitujen osuus kaikissa osissa.
Polyamidi/elastaani on ei-puuvillaisissa alusasuissa hyvin pidetty ja laadukas materiaali. Useat synteettisistä kuiduista valmistetut kankaat, kuten satiini tai charmeuse, tuntuvat ja näyttävät ylellisiltä kiiltävine pintoineen. Yllä kuvassa on SUMMER-alushousut polyamidi-elastaanisekoitteesta. SUMMER-kaaritukiliivien eri osat ovat polyesteri-polyamidi-elastaania ja kuppi on jäykkää charmeusea ja guipurepitsiä, joka antaa povelle erittäin hyvän tuen.
Kankaat ja rakenteet
Eri tekstiilikuiduista voi valmistaa erilaisia kankaita eri tekstuureilla ja ulkonäöllä. Moni nainen rakastaa puuvillaliivien käyttöä arjessa, kun taas toiset suosivat kiiltävien materiaalien aikaansaamaa ylellistä, eleganttia lookkia. Tänä päivänä alusasuja on jokaiseen makuun. Satiini esimerkiksi on tiivispunoksinen kangas, jossa on kiiltävä päällinen ja matta alapuoli. Sitä voi valmistaa useista eri kuiduista. Ennen vanhaan silkki oli tavallisin satiinin valmistusaine, mutta nykyaikaisissa alusasuissa se on useimmiten polyesteriä.
"Moni rakastaa puuvillaliivien käyttöä arjessa, kun taas toiset suosivat kiiltävien materiaalien aikaansaamaa ylellisempää lookkia."
Rose-liiveissä kupin alaosa on charmeusea ja yläosa brodeerattu. Vaikutelma on elegantti ja ylellinen.
Charmeuse on satiinikudottu jäykkä kangas, jossa on puoliksi kiiltävä päällinen ja matta sisäpuoli. Se on miellyttävältä ihoa vasten ja pinnan tekstuuri lisää ylellisyyden tuntua. Täydellinen valinta kuppeihin, joissa jäykkä ja stabiili materiaali antaa hyvän tuen. Charmeusea on perinteisesti valmistettu silkistä, mutta nykyään se on useimmiten polyesteriä.
Hold Me -body on valmistettu lehtikuvioidusta jakardineulekankaasta ja kukkakuvioisesta pitsistä. Sekä pitsi että jakardi ovat pehmeää polyamidi-elastaanisekoitetta.
Jakardi on aina kuvioitua, mutta kuvio ei ole painettu kankaaseen vaan toteutettu neuloen. Jakardi on tekniikan nimi, ja sitä voidaan valmistaa melkein mistä langasta tahansa: esimerkiksi puuvillasta, silkistä, polyesteristä tai akryylistä. Jakardia voidaan kutoa erivärisin langoin, niin että kuvio on erivärinen kuin pohja, tai se voidaan toteuttaa yksivärisenä kohokuviona.
Basic-alushousut ihanaa mikrokuitua polyesteri-polyamidi-elastaanisekoitteesta.
Mikrokuidusta valmistetut alusvaatteet ovat kevyitä, vartaloa myötäileviä ja hyvin pehmeitä ihoa vasten. Mikrokuitu on erittäin hieno synteettinen kuitu, jonka paksuus on alle 1 denierin. Se valmistetaan tavallisesti polyesteristä tai polyamidista. Mikrokuituiset alushousut ovat kuin toinen iho.
Mesh voi olla kuvioitu, kuten kuvan Exhale-urheiluliiveissä.
Liivien selkämyksissä käytetään usein elastista verkkomateriaalia, johon voidaan viitata sanalla mesh. Mesh-materiaalia on monentyyppistä, osa on karkeampia ja osa pehmeämpiä. Mesh on käytössä raikas ja ilmava. Verkkomateriaalia käytetään usein urheiluliiveissä ja tavallisten liivien selkäosassa. Urheiluliiveissä käytetty mesh ei sido itseensä kosteutta. Toinen verkkomateriaali, jota käytetään yleisesti alusvaatteiden ja uima-asujen vuorissa vahvikkeena, on powernet. Se on suosittu esimerkiksi bodyn tai housuliivin etupaneelin vahvikkeena.
Confident-t-paitaliivit spacer-kupilla.
Yksi jännittävimmistä ja moniulotteisimmista materiaaleista on Spacer, kevyt ja ilmava kolmikerroksinen toppaus. Keskikerroksessa on ilmataskuja, jotka mahdollistavat ilman kierron. Uloin kerros kuljettaa vartalon kosteutta ja lämpöä pois kehon pinnasta. Kun liivien kupissa on spacer-materiaalia, ne antavat hyvän tuen ja muodon ja tuntuvat vilpoisilta. Alusasuissa käytetty spacer-materiaali on useimmiten polyamidi-polyesterisekoitetta.
Toinen hyvä funktionaalinen materiaali alusasuihin on Keep Fresh, sileä ja myötäilevä polyamidi-elastaanitekstiili, joka on todella miellyttävä ihoa vasten. Se hengittää ja kuljettaa kosteuden pois tuntumatta kostealta, mikä tekee siitä täydellisen sekä arki- että urheiluliiveihin.
Mikä materiaali on paras?
Tiedät itse, mikä materiaali sopii parhaiten tarpeisiisi. Paras neuvo, jonka voimme antaa, on olla tyytymättä heikkoon laatuun alusasuissa, sillä silloin saat niistä iloa vain hetken aikaa, ennen kuin ne kuluvat loppuun ennen aikojaan. Esimerkiksi synteettisissä tekstiileissä on suuria eroja. Miss Mary poimii parhaat materiaalit alusasumarkkinoiden johtavilta materiaalintoimittajilta, ja suoritamme design-osastomme ompelemien koevaatteiden tarkkaa laatutestausta nähdäksemme, miten materiaali käyttäytyy pesun ja ahkeran käytön jälkeen. Hylkäämme usein materiaaleja, jotka eivät vastaa vaatimuksiamme. Yli 60 vuoden aikana olemme testanneet eri materiaalityyppejä. Päivitämme valikoimaamme jatkuvasti ja pidämme vain hyvin myyvät tuotteet, jotta voimme tarjota mahdollisimman houkuttelevan valikoiman.
Asiakaspalvelumme vastaa mielellään kysymyksiin, jos jokin valikoimassamme askarruttaa mieltäsi tai haluat kysyä jotakin liivikoista tai istuvuudesta. Otamme mielellämme vastaan palautetta, ruusuja ja risuja, voidaksemme jatkossakin tarjota sellaisen valikoiman ja sellaista laatua, jota asiakkaamme rakastavat.
You may also like