100 päivän palautusoikeus
Mikä tekee jakardista täydellisen alusasumateriaalin
Jakardi tuo eleganssia kaikkiin vaatteisiin, eikä koskaan poistu muodista. Se on nyt yhtä haluttu kuosi kuin satoja vuotta sitten, kun vain kaikkein rikkaimmilla oli siihen varaa. Seuraavassa otamme selvää, mikä tästä ylellisestä ja ikonisesta materiaalista tekee uniikin, ja miksi vaatekaapin jakardiunelmiin kannattaa satsata.
Jakardi on ollut olemassa jo satoja vuosia, mutta 200 vuotta sitten se mullisti koko tekstiiliteollisuuden. Jakardia löytyy monesta paikasta: kalliista huonekalukankaista ja pöytäliinoista vanhojen linnojen ja kartanoiden gobeliinikankaisiin, eleganteista leningeistä ja päällystakeista neuleisiin ja hienoimpiin alusasuihin. Mutta mitä jakardi tarkkaan ottaen on, ja miten sitä on voitu käyttää niin monenlaisiin tarkoituksiin? Teemme selkoa käsitteistä.
Jakardi voi olla monen näköistä ja sisältää mitä erilaisimpia kuvioita. Kuvan liiveissä on eläinkuosinen yksivärinen jakardikuvio, joka antaa liiveille raikkaan ja hieman sporttisen lookin. Lisätietoa kuvan liiveistä löydät täältä
Mitä jakardi on?
Jakardikangas on aina kuviollista. Jakardi eroaa muista kankaista siinä, miten kuvio on muodostettu. Jakardikuviota ei paineta kankaaseen, vaan se on itsessään osa kudosta. Jakardi on tekniikan nimi, ja sitä voidaan valmistaa melkein mistä langasta tahansa: esimerkiksi puuvillasta, silkistä, polyesteristä tai akryylistä.
Kysyimme Miss Mary of Swedenin mallisuunnittelijalta ja alusasumuotoilijalta Anne Nerolta, mikä tekee jakardista niin erityisen. Annella on 30 vuoden kokemus naisten alusasujen valmistuksesta, ja hän on uransa varrella työskennellyt useiden Skandinavian johtavien vaatebrändien parissa. Miss Maryllä hän on ollut nyt 8 vuotta, ja hänen kädenjälkeään ovat useat suursuosikkimme.
"Jakardi on elegantti ja kaunis kangas, joka nostaa minkä tahansa vaatekappaleen profiilia”
Anne Nero, designer ja mallisuunnittelija
”Jakardi on elegantti ja kaunis kangas, joka nostaa minkä tahansa vaatekappaleen profiilia”, toteaa Anne. ”Alusvaatteita tehtäessä yhteen vaatekappaleeseen tulee useimmiten ainakin kahta materiaalia, liiveihin useampaakin. Kuviopinnan toteutukseen on monia tekniikoita: kuvio voidaan painaa, stanssata tai puristaa materiaaliin, mutta harva tekniikka yltää siihen eleganssiin, joka saadaan aikaan kutomalla kuvio suoraan kankaaseen, kuten jakardissa.”
Kudottu kuvio verrattuna painokuvioon
Yksi jakardin suurimmista eduista on, että koska kuvio on suoraan kudoksessa, se ei voi kulua tai haalistua pesussa. Pesussa ja ahkerassa käytössä painetut kankaat usein haalistuvat. Jos painoväri on painettu valmiiseen metritavaraan, väri useimmiten ”säröilee”, kun elastista kangasta venyttää. Sitä paitsi kuvio on usein painettu vain toiselle puolelle. Kun valmistetaan jakardia, käytetään valmiiksi värjättyä lankaa, joten väri tai kuvio ei lähde kulumalla.
”Jakardivaatekappaleen kuviointi ei katoa koskaan”
Jakardia voidaan kutoa erivärisin langoin, niin että kuvio on erivärinen kuin pohja, tai se voidaan toteuttaa yksivärisenä kohokuviona. Esimerkki tästä on alla olevassa kuvassa. Juuri tätä jakardikangasta on käytetty Hold Me -bodyssa.
Käytännössä jakardiin voidaan kutoa melkein mikä tahansa koristeaihe. Kankaaseen voidaan kutoa yksinkertaista, toistuvaa geometrista kuviota, kuten raitoja tai ruutuja, mutta siihen voidaan myös toteuttaa erittäin mutkikkaita kuva-aiheita, kuten seuraavassa kuvassa näkyvissä 1400-luvun damastikankaissa. Variaatioita on loputtomasti, ja vain mielikuvitus (ja hintalappu) ovat rajana.
”Vain yhteiskunnan rikkaimmilla oli varaa ostaa jakardia”
Jakardia voidaan kutoa erittäin mutkikkaita kuvioita, kuten näissä 1400-luvun italialaisissa damastinkankaissa. Kuva kirjasta K.F. Koehler's Antiquarium, tekijä Alexander Spelz.
Lyonilainen kutoja mullisti kokonaisen teollisuudenalan
Ennen vanhaan damastia, brokadia ja muita jakardikudoksia oli äärimmäisen mutkikasta kutoa. Jotta saatiin aikaan tällaisia mutkikkaita kuvioita, kutojalla oli oltava monta apulaista, jotka nostivat yksittäisiä loimilankoja käsin ennalta tarkkaan lasketun suunnitelman mukaan.
Kiinassa käytettiin valtavia kaksitasoisia kangaspuita, joissa apulaiset istuivat ylätasolla ja kohottivat ja vetivät loimilankoja kuvion aikaansaamiseksi. Näistä kankaista tuli luonnollisesti erittäin kalliita. Vain yhteiskunnan rikkaimmilla oli varaa ostaa niitä.
”Entinen ammattilaiskutoja Lyonista mullisti tekstiiliteollisuuden pysyvästi”
Mutta 1800-luvun alussa kaikki muuttui. Ranskalainen kutoja Joseph-Marie Jacquard (1752–1834) silkkikutomoistaan tunnetusta Lyonin kaupungista keksi täysin uudet kangaspuut, joita nykyisin kutsutaan jakardikangaspuiksi. Hänen keksintönsä seurauksena oli mahdollista kutoa erittäin mutkikkaita malleja huomattavasti yksinkertaisemmin ja paljon nopeammin kuin ennen, eikä siihen tarvittu yhtään loimilankoja nostelevaa apulaista.
Jakardikangaspuissa käytetiin reikäkortteja, jollaisia käytettiin myös kellokortteina. Reikäkorttitekniikan ansiosta kangaspuut voitiin ”ohjelmoida” ennalta kutomaan tiettyä kuvioita. Tämä oli ensimmäinen esimerkki koodauksesta, kauan ennen ensimmäistä tietokonetta. Jacquardin keksinnöstä tuli nopeasti valtaisa tekstiiliteollisuuden läpimurto. Vain 20 vuoden kuluttua jakardikangaspuita oli pelkästään Lyonin kutomoissa jo noin 10 000.
Seuraavalta Victoria- ja Albert -museon videolta näet, miten reikäkortit toimivat jakardikangaspuissa.
Jakardia alusasuihin
Alkuperäinen reikäkortteihin perustuva kudontatekniikka onnistuttiin toteuttamaan myös neulekoneissa. Neulottua jakardia on tänä päivänä montaa laatua, ja sitä käytetään mm. leninkeihin, villatakkeihin, rintaliiveihin ja alushousuihin. Mutta jakardi on edelleen hidas valmistettava jopa nykypäivän automatisoidulla tekniikalla. Esimerkiksi jakardineulotun pitsin neulonta on hitaampaa kuin tavallisen pitsin neulonta. Tästä syystä jakardia käytetään etupäässä vähän ylellisemmissä vaatteissa ja tuotemerkeissä.
”Neulottu jakardi myötäilee kehon muotoja ja on täydellistä alusasuihin”
Hänestä on mukava leikitellä eri tyyppisillä materiaaleilla, ja hän käyttää jakardia mielellään ennen kaikkea sen monipuolisuuden ja korkean laadun vuoksi.
”Jakardipitsistä tulee upea kuppiosa liiveihin tai bodyyn tai detaljeita alushousuihin. Se voi näyttää monenlaiselta. Jakardi on ylipäänsä valtavan kestävää. Sen laatu todella huomataan ja siihen kannattaa satsata, sillä se kestää uskomattoman hyvin”, Anne toteaa.
Alushousut, rintaliivit ja bodyt ovat vaatekaapissamme ne vaatekappaleet, joita pestään kaikkein tiheimpään ja näin ne altistuvat runsaalle kulutukselle. Mutta koska jakardikuvio ei katoa eikä haalistu, alusasu näyttää uudelta paljon pidempään
Miss Maryn Jacquard & Lace -liivit, joissa on yhdistetty eläinkuosista jakardia kukkakuvioiseen pitsiin. Jakardipitsin tuntee siitä, että kääntöpuoli ja oikea puoli ovat samannäköiset. Tavallisessa pitsissä kääntöpuoli näyttää hieman erilaiselta.
Jakardialusasuista tulee ylellinen tunne, joka ei taatusti jää huomaamatta. Materiaali tuntuu ylelliseltä sekä käyttäjän iholla että katsojan silmässä. Kuosin laadun ja tuntuman ansiosta jakardi todella erottuu massasta, eikä se koskaan poistu muodista. Se on edelleen yhtä ajankohtainen kuin 200 vuotta sitten, vaikka se nyt onkin kaikkien saatavilla, ei ainoastaan varakkaiden. Jakardialusasusta on iloa vuosien ajan. Kannattaa satsata laatuun, ja jakardi on aina varma valinta.
You may also like